PRINTARE 3D
Printarea 3D este un procedeu tehnologic relativ nou pe piața de tehnologii, dar aflat într-o ascensiune fulminantă și incontestabilă. Ceea ce face acest procedeu tehnologi să fie pe acest trend, este posibilitate realizării de piese sau chiar mecanisme funcționale, la costuri extrem de reduse și într-o singură operație, fără a mai fi necesare alte procedee de asamblare și post-producție. Grație acestor avantaje printarea 3D devine tot mai rapid procesul tehnologi preferat pentru prototipare. Explicația acestei performața a procedeului rezultă din metoda aditivă, de fabricare a produselor strat cu strat utilizată de imprimanta 3D. Pentru mecanismele în care există spații între parțile aflate în mișcare softul imprimantei 3D foloseste material denumit material suport. Doata finalizat procesul de printare, mecanismul este scos din mașină, iar materialul suport este elminat mecanic sau după caz dizolvat chimic, lăsând un mecanism de lucru perfect.
TEHNOLOGIA NOASTRĂ
Imprimanta UP PLUS 2 aflată în dotare firmei noastre poate produce obiecte cu dimensiuni de 140 X 140 X 135 mm [ 5.5 X 5.5 X 5.3 in], în straturi cu o
grosime de 150 microni (0,15 mm). Printul este realizat utilizând ca material de adaus PLA sau ABS.
Este de menționat faptul că ambele material fac parte din gama polimerilor termoplastici. Termoplastic inseamnă că prin încălzire materialul capătă proprietățile unui fluid iar odată cu răcirea acesta revine la proprietățile unui solid.
Procesul de imprimare 3D nu necesită confeționarea unei matrițe în prealabil datorită metodei de fabricație în care materialul este adăugat în straturi succesive.
RECOMANDĂRI ÎN ALEGEREA MATERIALULUI DE PRINTARE
ABS – duritatea, flexibilitatea, prelucrabilitatea și rezistența la temperaturi ridicate (până la 80° C) recomandă acest material pentru aplicații inginerești și profesionale. Pot fi realizate piese pentru habitaclul mașinii chiar dacă aceste sunt expuse la soare, fără ca ele să se topească sau defoemeze. Fiind un material polimeric bazat pe petrol, este notabil faptul ca ABS-ul este solubil în acetonă. Astfel diferite părți ale unui ansamblu realizat din ABS pot fi lipite cu 1-2 picături de acetona. Deasemenea prin imersia pieslor in acetonă acestea capătă un aspect lucios. Nu este de neglijat faptul că piesele rezultate pot fi prelucrate cu mașini unelte (strung, freză) pentru obinerea unor suprafețe și profile de înaltă precizie.
Spre exemplu piesele LEGO sunt realizate din ABS. Tot din ABS prin procedeul de printare 3D se pot boține mecanisme funcționale: rulmenți, angrenaje cu roți dințate și diferite pise intermediare de prindere cu șuruburi.
PLA – gama largă de culori, transluciditate și aspectul de lucios, recomandă acest material pentru printuri ce vor fi expuse, prezentate sau diferite stative pentru uzul domestic. Multă lume apreciază originea vegetală și mirosul dulceag al acestui material. Deasemenea mulți apreciază formele exacte (colțuri, muchii) ale printurilor realizate cu acest material, făcând-ul foarte popular în rândul hobbyistilor și în aplicațiile scolare.
SCAN 3D
Scanarea 3D este un proces de copiere digitala a informatiilor privind geometria unui obiect fizic (solid) de aceea scanarea tridimensionala mai este cunoscuta si sub denumirea de digitizare 3D.
Scanerul 3D este un dispozitiv ce analizează obiecte din lumea reală sau spațiul înconjurător, pentru determinarea informații despre forma și în unele cazuri culoarea ace
stora. Ulterior aceste infomații pot fi utilizate pentru realizarea de modele digitale tridimensionale.
Exista mai multe tenologii pentru sanarea 3D. Fiecare cu avantajele și dezavantajele ei. Datele colectate pot fi folosite într-o gamă largă de aplicații începând de la industria de divertisment pentru filme sau jocuri video și până la designul industrial, ingineria inversă, prototipare, controlul calității, medicina de protetică, etc.
Vom insista asupra tehnologiei folosită de firma noastră și anume cea optică.
Cel mai răspândit domeniu în care sistemele de scanare sunt utilizate rămâne inudstria de autovehicule, aero și de bunuri de larg consum.
În România toți producătorii de componente auto utilizează în mod curent metrologia 3D bazată pe sisteme optice pentru a valida calitatea produselor. Piesele sunt inițial măsurate prin scanare 3D apoi acestea sunt comparate cu modelul proiectat (fișier CAD) folosind un software specializat.
Scanarea 3D poate fi și distracție. Mulți doresc să-și facă statui cu portretul lor sau al copiilor sau al persoanei iubite. Si asta este posibil, mai ales ca imprimatele 3d sunt deasemenea disponibile la firma noastră.
Deasemenea se pot scana diverse ornamente foarte complexe ale piselor de mobilier pentru restaurarea acestora.